Bu Şükran Günü’ne GNU adlı tam bir Unix uyumlu yazılım yazarak balayacağım ve onu kullanmak isteyen herkes için programı özgürleştireceğim [1]. Bunun için zamana, paraya, programlara ve ekipmanlara büyük ölçüde ihtiyaç vardır.
Başlangıç olarak, GNU bir çekirdek olacak ve buna ek olarak C programlarını yazma ve çalıştırma için gereken tüm yardımcı programları kullanacaktır: düzenleyici, kabuk (?), C derleyici, linker, assembler ve birkaç başka şey. Bundan sonra bir metin biçimlendirici, bir YACC, bir İmparatorluk oyunu, bir elektronik tablo ve yüzlerce başka şey ekleyeceğiz. Sonuç olarak, normalde bir Unix sistemiyle birlikte gelen her şeyi, çevrimci ve basılı belgeler de dahil olmak üzere yararlı olan her şeyi sağlamayı umuyoruz.
GNU Unix programlarını çalıştırmaya uygun hale gelecek ancak Unix’le ilişkili olmayacak. Diğer işletim sistemleri konusundaki tecrübemize dayanarak, uygun olan tüm gelişmeleri gerçekleştireceğiz. Özellikle, daha uzun belge adları, belge versiyon numaraları, çökmeye dayanıklı belge sistemi, belki de dosya adı, terminalden bağımsız ekran desteği ve nihayetinde birkaç Lisp programının ve genel Unix programlarının bir ekranı paylaşabileceği bir Lisp tabanlı pencere sistemi. Hem C hem de Lisp sistem programlama dili olarak bulunabilecek. MIT’in kaosnet protokolü üzerine kurulu UUCP’den çok daha üstün bir ağ yazılımımız olacak. UUCP ile uyumlu bir yazılımımız da olabilir.
Ben Richard Stallman, orijinal çok-taklit EMACS düzenleyicinin yaratıcısı, şimdilerde MIT’de Yapay Zeka Laboratuvarında. Derleyiciler, editörler, hata ayıklayıcılar, komut tercümanları, Uyumsuz Zaman Paylaşımı Sistemi ve Lisp Machine işletim sistemi üzerinde yoğun olarak çalıştım. ITS'de terminalden bağımsız ekran desteğine öncülük ettim. Buna ek olarak Lisp makineleri için bir adet çökmez dosya sistemi ve iki adet pencere sistemi geliştirdim.
Ben bir programı beğeniyorsam o programı onu beğenen diğer insanlarla paylaşmak zorunda olduğumu gerektiren bir altın kural yürütmekteyim. Vicdanen, gizlilik veya yazılım lisans sözleşmesi imzalayamam.
Bilgisayarları şahsi ilkelerimi ihlal etmeden kullanmaya devam edebilmek için, özgür yazılımın tek başına yeterli olmayan parçalarını bir araya getirmeye karar verdim, böylece özgür olmayan herhangi bir yazılımı kullanmadan işime devam edebilecektim.Bilgisayar üreticilerinden ekipman ve para talebinde bulunmaktayım. Kişilerden de program ve işe yönelik bağış taleplerinde bulunmaktayım.
Bir bilgisayar üreticisi zaten bir makine bağışlama talebinde bulundu. Ama daha fazlasını kullanabiliriz. Eğer makineler bağışlarsanız, bekleyeceğiniz sonuçlardan birisi GNU'nun erken bir tarihte onlarla çalışacağıdır. Makine bulunduğumuz yerleşim bölgesinde daha iyi çalışabildi ve karmaşık soğutma veya güç gerektirmiyordu.
Bireysel çalışan programcılar bazı Unix’le çalışan programların kopyasını yazıp bana vererek katkıda bulunabilir. Birçok proje açısından, bu tür parçalı olarak dağıtılmış iş koordine etmek çok zor olurdu; bağımsız olarak yazılmış kısımlar birlikte çalışmaz. Ancak Unix'in yerini alması gereken belirli bir görev için bu sorun yoktur. Çoğu arayüz spesifikasyonu Unix uyumluluğu ile belirlenir. Her katkı, Unix'in geri kalanıyla birlikte çalışıyorsa, muhtemelen GNU'nun geri kalanıyla birlikte çalışacaktır.
Eğer para bağışı alabilirsem, birçok kişiyi tam ya da kısmi zamanlı olarak işe alabilirim. Maaşlar yüksek olmayacaktır ama insanlığın da en az para kadar önemini kavramış kişileri aramaktayım. Bunu, kendini buna adamış insanların tüm enerjilerini GNU üzerinde çalışmaya, başka bir şekilde yaşama gereksiniminden kurtarmaya adamalarını sağlamanın bir yolu olarak görüyorum.
Daha fazla bilgi için benimle iletişime geçin.
Arpanet (çev. artık kalmadı.) postası:
RMS@MIT-MC.ARPA
Usenet:
OZ @ ...! Mit-Eddie! RMS
OZ @ ...! Mit-vax! RMS
Ofisim (çev. Orijinalinde US Snail yazmakta):
Richard Stallman
166 Prospect St
Cambridge, MA 02139
[1] “Free” ifadesine ilişkin kötü ifadeler seçimi:
Buradaki ifadeler özensiz seçildi. Amaç, hiç kimsenin GNU sistemini kullanmak için izin almak zorunda kalmamasıydı. Ancak kelimeler bunu netleştirmiyor ve insanlar sık sık bunları GNU kopyalarının her zaman çok az veya hiç dağıtılmaması gerektiği şekilde yorumluyor. Böyle bir niyetim hiçbir zaman olmadı.
İrtibat adresi: luzumsuz@riseup.net
2018 Copyfarleft. Her ne kadar Neocities'e bağlı kalsam da telif lisansı olarak bunu kullanmayı tercih ediyorum.