Önerebileceğim hoş mecralar:

Internet içi:

Haber ve doğrulama yerleri:

The Intercept – Genelde ABD haberleri var ama haberlerin incelenişi, skandalların da yer alması ve bir üstteki gibi “bağımsız” olması görülmeye değer.

Doğruluk Payı – Bu daha çok siyasetçi beyanı doğrulama yeri. Ama gündemle ilgiliyseniz ne mutlu.

Malumatfuruş – Burası da Teyit.org ve Doğruluk Payı gibi ama onların köşe yazarı inceleyen versiyonu. Okuduğunuzda göklere çıkarılan nice ismin ne kadar kepaze olduğunu görebilirsiniz.

The Guardian – İngiliççeniz varsa süper bir haber sitesi. Politika dışında kültür-sanat ve teknoloji haberleri ve yazıları da iyi. Boku kaşığının sapıyla yiyenlerin (Dava açacaklar için, Leyla Erbil'in Ayna öyküsünde sos-dem'ler için uydurduğu deyim) sitesi.

Off-Guardian – The Guardian'ın anti-tezi. Komplo teorileri, sermaye karşıtlığı...

Çeşitli konularda makale, araştırma yazısı:

Vesaire – Birçok alanda çeviri ve özgün yazar bulabileceğiniz ve genişlediği halde kısırlaşmakta olan internet aleminde adeta bir vaha.

Köstebek Kolektif – Bunlar ilkinden biraz daha siyasi. Ama özellikle de Marksist görüş, güncel siyasi başlıklar gibi alanlarda güzel yazılar mevcut.

Yatırım Tavsiyesi Değildir – Beni bu yatırım işlerine başlatan isim, Özgür Yazılım takipçilerinin de yakından tanıdığı bir isim olan maidis yönetiyor siteyi.

Latteden Borsaya – Uzun vadeli yatırım için şahane başlangıç. Yol haritaları olsun, usta yatırımcıların yazılarının çevirisi olsun, muazzam.

Yalansavar – Safsataları yanlışlama yeri, makale ağırlıklı, bilimsel bir site.

Politik-a-politik – Cemalettin Nuri Taşcı. Zaman zaman sıksa da, Türkiye'deki fikir kuleleri içinde bakış açısıyla bir güneş gibi parlayan akademisyen ve yazarlarımızdan.

Teknolojik:

Spyware Watchdog – Çeşitli yazılımlar üzerine o yazılımın casus yazılım olup olmadığına dair incelemeler mevcut. Güzel yer.

Dig Deeper – Tahminimce bir üsttekinin sahibinin şahsi sitesi (Nisan 2020: değilmiş, ikisiyle de tanıştım). Gene teknolojiik yazılar mevcut.

Defective by Design – DRM (Dijital Haklar Yönetimi) denen belaya karşı yürütülen kampanya. DRM nedir, kimler kullanıyor, neden önlenmeli?

Teknoseyir – Belki de memlekette gördüğüm tek işe yarar sitelerden. Linux yanına Windows kurmayı buradan öğrenmiştim.

İşlevsel:

Internet Archive – Sitelerin arşivlenmiş hali, çeşitli müzikler, oyunlar, filmler, metinler, kitaplar gibi pek çok şeyi bulabileceğiniz yer. Kullanıcılara da saygılılar. Ama pek çok içerik kolaylıkla eklenip silinebiliyor.

Sci-Hub – Akademinin yüz akı. Paralı olup açmak istediğiniz makaleleri bir Ermeni tohumu hanım kızımız sizin için ücretsiz olarak açtırıyor. Ama adresi sürekli değişiyor takip lazım.

Library Genesis – Yukarıdaki gibi, buradan da akademik kitaplar bulabiliyorsunuz.

BookSC – Hem akademik hem de akademik olmayan birçok makale ve kitabın bulunduğu bir mecra.

The Pirate Bay – Torrent kullanıyorsanız güzel yer. Reklamlar abartılı düzeye gelse bile içeriği oldukça geniş. Emmanuelle 2000’den SPSS 22’ye kadar geniş bir yelpaze.

Project Gutenberg – Türkçe olmasa da e-kitap bulabileceğiniz güzel yer.

anarşist kitaplar – Anarşist kaynaklar bulabileceğiniz açık kaynaklı site.

SearX – SearX, özgür bir meta-arama motoru. Google, Bing, Reddit, DuckDuckGo, Wikipedia ve Startpage'den harmanladığı sonuçları bize sunuyor. Ayrıca kendiniz de kurabilir veya diğer SearX istemcilerini deneybilirsiniz.

Torrentz2 – Meta-torrent sitesi. Birçok kaynakta yer alan torrentlere ulaşmak mümkün.

Radyo veya televizyon:

Açık Radyo – Internet Archive’e yayınları yüklüyorlar zaten ama genelde içi dolu program bulabileceğiniz ender yerlerden. İstanbul dışında radyolardan çekmiyor maalesef ama Türkiye gibi bir yerde kıymeti bilinmeli.

Radyo 3 - Reklam alınmıyor ve kaliteli içerik.

Radio Paradise – Bunu son zamanlarda keşfettim. Ağırlıklı yabancı rock takılıyorlar ama etnik müzik falan da mevcut. Reklam almayan yerlerden.

Internet dışı:

Kitapçı:

Dost (Ankara’da bir kitabevi – Karanfil şubesi): Kitap seviyorsanız ve o sırada buluşmakta olduğunuz birilerini bekliyorsanız, para vermeden içinde gezebilir, kitap okuyabilirsiniz. Birçok şubesini kapattı ama yıllardır çizgisini bozmadı bu konuda, aferin. Ki yakın zamanda da önüne bank yaptılar, ayrıca aferin.

İçmek için, oturmak için:

Gençlerin pek bilmeyip mahalle sakinlerinin çok oturmadığı belediye parkları: Hemen her şehirde var bunlardan, eğer hava güzelse, tuvalet için yeri mevcutsa (cami olur, benzin istasyonu olur, çalılık olur) mekanlara gereksiz para verileceğine buralarda cıvıtmadan içilebilir.

Halk ekmek kafeleri (Ankara): Batıkent ve Kocatepe'de gördüm şimdilik. Hem geniş, hem de rahat. Ücretsiz internet hizmeti var ve çaylar çok ucuz. Darlayan da yok. Simit, poğaça, ekmek... ne ararsanız artık. Bir tek alkol yok, bence ona da gerek yok. Sergi, gösteri veya konser:

CerModern (Ankara) – Burada genelde parasız sergiler oluyor. Tiyatro oyunları oluyor onlar paralı ve çok iyi değil. Ama güzel sergileri, seminerleri ve sempozyumları mevcut.

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (Ankara) – Takdir ettiğim ikinci devlet kurumu. Öğrenciyseniz konser önceleri son saniyeye kadar kapıda bekleyip bedava girebiliyorsunuz.

Yemek yeri önermeyeceğim. Çoğu birbirine yakın zaten.

Ana sayfaya dön

İrtibat adresi: luzumsuz@riseup.net

2018 Copyfarleft. Her ne kadar Neocities'e bağlı kalsam da telif lisansı olarak bunu kullanmayı tercih ediyorum.