YERLİ VE MİLLİ HARİTA: ŞAKA MI YAPIYORSUN? (26 Ocak 2019)

Finallerimin yarısındayım. Ama bu kadar uzun sürünce artık çalışmak yerine ders notlarıyla birbirimize bakışıyoruz. Bu bakışmalar bazen sanal alemde de oluyor. Hem notların bir kısmı burada, hem de bilgisayar temelli aldığım bir ders var.

Her neyse, bu esnada canım sıkıldı. Birkaç gündür siteye yazı yazsam mı diye düşünüyordum. Aslında yazı gene bilgisayarla ilgili ama çok farklı bir konuda olacaktı. Raspberry Pi’yi konuk etmeyi düşünüyordum, ammavelakin bugün okuduğum bir haber neticesinde çok farklı yerlere kaydık.

Siyasete girmeyeceğim ama merak etmeyin ama sayın Cumhurbaşkanımız bir yerlerde konuşmuş. Yerli ve milli harita uygulamalarından, arama motoru için Google’a ve Yandex’e (gereksiz bilgi: Yandex Türkiye’nin icra kurulu başkanı bey de Cumhurbaşkanımızın danışmanlığını yapmakta, kimin damadı olduğu bilgisi gereksiz) muhtaç kalmayacağımızdan bahsetmiş vesaire. Haberi buradan okuyabilirsiniz.

Ben de deli gibi uygulamaları aradım. Biri web tabanlı, öbürü de masaüstü. Web olan HGM Atlas, masaüstü tabanlı olan da HGM Küre diye geçiyor. HGM eşittir Harita Genel Müdürlüğü. Daha sonra bazı mecralarda reklamını yapanları gördüm ve web tabanlı olana bakmak istedim. İlk önce Firefox tarayıcımdan bakmaya çalıştım ama başaramadım. Zira Firefox’um üzerinde casus yazılıma dönüşmesin diye ve sayfanın ucu bomboş bir yere çıktı. Harita uygulamalarının genelinde olmasın? Hayır, aynı bomboş sorununu OpenStreetMap de yaşamadım ki, ilerleyen satırlarda uygulamanın da geliştirilirken OpenStreetMap’ten faydalandığını belirteceğim zaten.

Reklamları, üçüncü parti şeyleri de önlesin diye tarayıcıma uMatrix eklentisini kurmuştum. O da sitede “GOOGLE Tag Manager” buldu. Dakika bir, gol bir. Hani Google’la mücadele ediyorduk? Sanırım, arama sistemini Google’dan devşirmişler. Olsun, Cumhurbaşkanımız müjdeyi verdi, onun da çaresine bakarız diye düşünüyorum. Bunun üzerine ben de başka tarayıcıdan denedim, Qutebrowser’dan. Fena değil ama yer isimleri yanlış. Mesela Çukurambar yerine Çukuranbar yazmışlar falan… OpenStreetMap’te Çukurambar yazıyor. Neyse bu da heyecandan diyelim. Neden bu muhiti örnek verdiğim birazdan anlaşılacak.

(İlhan Er Dost parkı? Hımmm, uzman bir er herhalde...)

Peki neden OpenStreetMap ile karşılaştırıyorum? Google, Yandex falan varken? Çünkü sitenin bilgi kısmında veri sağlayanlar arasında ismi var firmanın. Devletimizi takdir etmedim değil.

Her neyse, sonrasında uygulamayı indirmek istedim. Siteye isim, soyisim, e-posta giriyorsunuz. Size uygulamayı gönderiyorlar. Niyeyse? Sanki çok gizli projeymiş gibi? Şimdi bana burada bu durumu savunanlar çıkacak, gözünün yaşına bakmayacağım. Yahu uygulama zaten bir şirketin uygulamasından yapılmış. Yani istense bulunabilir. Detaylarına gelmeden önce uygulamanın bilgisayarlarda sadece Windows tipi işletim sistemlerine kurulabileceğini bildireyim. Burası neden önemli? Ben de bir Linux (aslında GNU/Linux ama halk ağzında böyle) kullanıcısıyım diye mi? Hayır, son zamanlarda (ne kadar ilerleme kaydedildi bilmiyorum ama) kamu kuruluşları takır takır Pardus’a (Debian tabanlı yerli ve milli bir Linux dağıtımı) geçmeye başladığı için. Gerçi bunda da sıkıntı yok, zira Web tabanlısı da mevcut.

Peki kurabildim mi? Evvet! Yılların uygulamalarını kuramayıp bunu kurdum ya, ölsem de gam yemem! Kurdum, güzel. Ama uygulamada Türkçe karakter sorunu var. İ,Ç,Ğ,Ö,Ü,Ş… gibi harfleri algılamıyor harita içinde sanırım. Bu da Linux kullanmamdan mı kaynaklı acaba diyip devam edelim. Son zamanlarda kullandığım uygulamaların kullanım koşullarına mutlaka bakarım. Eğer alternatifi yoksa kullanırım ama daha kullanıcı dostu lisans sağlayan varsa muhakkak ona geçerim. Bu uygulamada lisans koşulu bulamadım, ama ana menüde “Program Hakkında” yazan kısıma tıkladım.

Meğer uygulamayı devlet kendisi geliştirmemiş. Gözünü sevdiğimin serbest piyasası. Hayır hayır, destekliyorum aksine. Genç girişimcilerimiz memleket için uygulama geliştirsinler. Ne güzel. CitySurf Globe’u gördüm. Merak ettim, sordum, soruşturdum. Önce Wiki sayfası görünce, yabancı bir uygulama olduğunu düşündüm ama gerçekten de yerli ve milliymiş, helal olsun. Sonra geliştirenlerin sayfasına, Piri Reis’e girdim. Uygulama geliştirme amaçlarından birisi olarak kamu kuruluşları ve özel şirketlerin yerli ve milli programlar kullanması gibisinden bir şey gördüm. Ammavelakin takır takır Pardus’a geçen yerler gözetilmemiş. Windows ve Android (her ne kadar telefon için de olsa o da Linux tabanlı) için geliştirilmiş uygulamalar. Bir de 2006’dan bu yana varmış. İyi iyi, bayağıdır uğraşıyorsunuz. 1995’ten beri Ankara’da Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, 1990’dan beri de GNU’nun Hurd çekirdeği bitirilemezken bu projenin tamamlanması güzel olmuş. Bu arada Kayseri Büyükşehir Belediyesi de kullanıyormuş bunu, arama sonuçlarında gördüm. Bir de uygulamanın haberler kısmından yönlendirdiği sayfadan gördüğüm üzere Bursa ve İzmir Büyükşehir Belediyeleri. Bir de kullanım koşulu dedik, bu sitede var mı bakalım, bakalım.

Hem koşullara hem de kimler var bakmak istiyordum ama bulabildiklerim çalışma ortakları (OpenGL, Oracle ve Intel) ve ODTÜ Teknokent’te kurulmuş olmaları oldu. Çalışma ortakları gayet doğal bence, işi uzmanlarıyla yapıyorlar. Yok canım, Intel’in işlemcilere istihbarat örgütleri rahatlıkla sızsın diye açık kapı (backdoor) bırakmasının konumuzla gerçekten ilgisi yok! Hayır, şaka yapmıyorum. Memleketin hayrına olan her şeyi destkleriz! Neyse her şeye bir kulp bulmayalım ama kurucuları, yöneticileri falan bir türlü site içinde bulamadım. Dedim bari iletişim bilgilerine ulaşayım ve artık herhalde sayın Cumhurbaşkanımız’ın bile görse söveceği bir şey gördüm.

(uMatrix engellediği için böyle abuk subuk gözüküyor o kısım.)

Bu arkadaşlar güya yerli ve milli harita uygulaması geliştiriyorlar, ama kendi yerlerini haritadan bildirmek için GOOGLE MAPS kullanıyorlar. Ne güzel aferin, böyle devam edin. Neden çoğu büyük projemizin içinden böyle fosluklar çıkıyor acaba?

Puanım: 7/10 (O da uygulama görüntüleri epey net olduğu için. Uydumuz fayda göstermiş epey, takdir ettim o açıdan.)

Ana sayfaya dön

İrtibat adresi: luzumsuz@riseup.net

2018 Copyfarleft. Her ne kadar Neocities'e bağlı kalsam da telif lisansı olarak bunu kullanmayı tercih ediyorum.